Νήματα Χειμώνα

Αφήγηση - Παράσταση με φώνη και βιολοντσέλο

Τα Παραμύθια του λαού μας για αιώνες περνούσαν από στόμα σε στόμα ως τον 19ο αιώνα που αρχίζουν να καταγράφονται. Αυτές οι παλαιότατες Καταγραφές παίρνουν σήμερα πάλι σάρκα κι ανάσα, γίνονται προφορικός λόγος που διασώζει τους καημούς τις λαχτάρες, τις απορίες της ψυχής μας. Γιατί μοιάζει ότι “προοδεύσαμε” αλλά δεν καταφέραμε ακόμη ν’ αποδεχτούμε τις αντιφάσεις, τις σκοτεινές πλευρές της ζωής που μας παιδεύουν αλλά όταν τις αναγνωρίσουμε γίνονται μονοπάτια… Μονοπάτια που μας ωριμάζουν, πλαταίνουν τον χώρο μέσα μας, για να αποδεχτούμε και να γευτούμε τη ζωοτέρα ζωή!

Αγνή ΣτρουμπούληΣταύρος Παργινός

Αφηγήτρια – Μουσικός

 

  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
  • Αριθμός συμμετεχόντων: 60 για παιδιά και νέους, ενήλικες (με ή χωρίς αναπηρία)
  • Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα του Συλλόγου: 2463022611 και 6989853155: Δέσποινα Βλαχοδήμου

Εργαστήρι στην Τέχνη της Προφορικής Αφήγησης

Απευθύνεται σε ενήλικες με ή χωρίς εμπειρία στην Προφορική Αφήγηση. ΜεΑσκήσεις-Παιχνίδια θα συνδεθούμε μεταξύ μας για ν’ ανασύρουμε από τη μνήμη μας την οικειότητα και το ήθος-τρόπους του Πολιτισμού της Προφορικότητας. Εκείφυτρώνουν και καρποφορούν τα Παραμύθια, εκεί φωλιάζει η ψυχή μας κι άμα ξεμανταλώσουμε το πορτόνι θ’ αναδυθεί η ικανότητά μας για άμεση και βαθειά επικοινωνία μέσα στον κύκλο της Αφήγησης. Τα νήματα του Χειμώνα θα γίνουν κατακόκκινα όπως η κόκκινη κλωστή δεμένη….

 

ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ

Αφηγήτρια

  • Αριθμός συμμετεχόντων: 18 για ενήλικες με ή χωρίς εμπειρία στην Τέχνη της Προφορικής Αφήγησης
  • Συμμετοχή στο εργαστήρι: 30 ευρώ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αφήγησης και Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και νέους με και χωρίς αναπηρία, υπεύθυνη Σοφία Καλμανίδου

«…κάποιες φορές δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μιλήσεις παρά μόνο μέσα από μία ιστορία. Κι αυτό είναι λυτρωτικό, τόσο για εσένα που λες την ιστορία όσο και γι’ αυτόν που την ακούει. Η ενέργεια κυλάει αβίαστα κι ενώνει τον κύκλο με την ιστορία. Η μαγεία των παραμυθιών είναι να ακούς, να βλέπεις, να αισθάνεσαι, να πονάς και να λυτρώνεσαι μέσα σε μία ιστορία. Να παραμένεις πιστός στην παραμυθιακή σύμβαση της καλής έκβασης των πραγμάτων. Να θέτεις τον εαυτό σου αντιμέτωπο με τους μεγαλύτερους φόβους σου και να βγαίνεις πάντα νικητής.»

ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΜΑΝΙΔΟΥ

Εμψυχώτρια – Αφηγήτρια

Δημιουργικό εργαστήρι αφήγησης και δημιουργικής γραφής με κέντρο το παραμύθι που στοχεύει στην εξοικείωση με την αφήγηση λαϊκών και έντεχνων παραμυθιών σε παιδιά και ενήλικες με και χωρίς αναπηρία. Η διάρκειά του θα είναι δίμηνη (Ιανουάριος-Φεβρουάριος) με ένα εβδομαδιαίο μάθημα διάρκειας δύο ωρών. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα αναζητήσουμε τα αφηγηματικά νήματα από την αρχαιότητα έως και σήμερα, μύθων, παραμυθιών αλλά και έντεχνων κειμένων με αναφορά στην τέχνη της υφαντικής. Παράλληλα θα δημιουργήσουμε δικά μας αφηγήματα. Τα εργαστήρι «παραμύθια… σε κλωστή» θα ντύνεται μουσικά από τον Μάρκο Βαλαβάνη. Ευελπιστούμε ότι η εργαστηριακή εμπειρία θα μπορέσει να αποτελέσει τη βάση για μια παράσταση αφήγησης από το εκπαιδευόμενο κοινό.

  • Aριθμός συμμετεχόντων: 14 για παιδιά και νέους (με ή χωρίς αναπηρία)
  • Eλεύθερη συμμετοχή δήλωση στα γραφεία του Συλλόγου: 2463022611 και 6989853155: Δέσποινα Βλαχοδήμου

"Στο χέρι σου μπήκε ένα παραμύθι"

«Είσαι ο πανσέληνός μου, γράφε το» Καταγραφές μιας «άλλης» γλώσσας, παρουσίαση προφορικού λόγου παιδιού με νοητική αναπηρία.

ΟΛΓΑ ΝΤΕΛΛΑ

Σχεδιασμός – Επιμέλεια

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο